Soorten huidpsoriasis

PSORIASIS VULGARIS

‘alledaagse’ of de meest voorkomende vorm: scherp begrensde letsels, dieprode kleur en zilverachtige schilfers, vaak symmetrisch voorkomend voorkeursplaatsen: behaarde hoofdhuid, knieën en ellebogen, voor veel patiënten gepaard gaande met (soms hevige) jeuk.


NAGELPSORIASIS

vertoont soms het olievlekfenomeen (net of een druppel olie onder de nagelplaat zit), laten soms de nagelplaat los of de vingerhoednagel (kleine putjes in de nagelplaat).


PSORIASIS PUSTULOSA

Dit is eerder een zeldzame vorm, gekenmerkt door de aanwezigheid van pustels (puistjes). De aandoening kan gelokaliseerd zijn op de handpalmen/voetzolen (pustulosis palmoplantaris) of op de vinger- of teentoppen (acrodermatitis continua van Hallopeau). Soms zijn puisten over het hele lichaam aanwezig (psoriasis pustulosa generalisata van Von Zumbusch). In dit geval is de patiënt ernstig ziek met koorts.


PSORIASISARTRITIS

zie apart onderdeel “Psoriasisartritis”

PSORIASIS INVERSA

een ‘omgekeerde’ psoriasis
voorkeursplaatsen zijn hier: lichaamsplooien, oksels, streek rond de navel, de lies ...
Meestal zonder schilfers.


PSORIASIS PALMO-PLANTARIS

Zoals hierboven al vernoemd zijn dit psoriasisvlekken die voorkomen op de handpalmen en de voetzolen. Een variant hiervan is pustulosis palmoplantaris gekenmerkt door puisten op handpalmen en/of voetzolen. Deze vorm komt het meest voor bij mensen die roken.


PSORIASIS ERYTHRODERMIE

het gehele huidoppervlak is aangetast (psoriasis universalis) opname in het ziekenhuis is hier soms vereist.


PSORIASIS GUTTATA

’Druppelpsoriasis’ met talrijke, kleine, ronde en roodroze vlekjes op de romp en de ledematen meestal bij kinderen of jonge volwassenen na een keelinfectie.