ZONNEKAPITAAL: wees er zuinig mee!

zon.jpg

Zonnekapitaal lijkt een gek woord, maar eigenlijk is het een erg belangrijk woord - niet enkel voor psoriasispatiënten, maar voor iedereen. Blootstelling aan de zon is de laatste eeuw enorm toegenomen omdat een bruin kleurtje als ‘gezond en aantrekkelijk’ beschouwd wordt. Toch is dit niet zonder gevaar! Veel blootstelling aan zon en aan zonnebanken verhoogt je risico op huidkanker.

Voor psoriasis is de relatie met de zon weer wat complexer. Bij het merendeel van de psoriasispatiënten heeft de zon een gunstig effect en verdwijnen de plaques tijdelijk. Dit komt omdat zonlicht je overactief immuunsysteem onderdrukt. Daarom zijn lichtbehandelingen zoals UVB en PUVA soms nodig om je psoriasis onder controle te krijgen.

Maar omwille van de schadelijke effecten op je huid, zoals huidkanker, is het noodzakelijk om je blootstelling aan zon nauwlettend in het oog te houden en het aantal sessies lichtbehandeling nauwlettend te controleren en bij te houden. Hierbij komt dat je dagelijks ook blootgesteld wordt aan natuurlijk zonlicht. Al die blootstelling bepaalt je zonnekapitaal en moet je dus beperkt houden.

nailpointerSITE.jpg

Heb je graag een bruin kleurtje, overweeg dan misschien een zelfbruinende crème? De kleur kan wat sneller verdwijnen op de plaques zelf dan op de niet-aangetaste huid. Probeer het dus eerst op onopvallende plekken en bekijk of het resultaat je bevalt. Maar het beste resultaat bereik je door op natuurlijke wijze te bruinen en door de juiste voeding te eten zoals wortels, die veel betacarotenen bevatten. Een studie toonde zelfs aan dat een natuurlijk kleurtje als gevolg van voeding aantrekkelijker werd bevonden dan een bruin kleurtje door de zon of zonnebank.

Uit: PSORIASIS ONDER DE LOEP, brochure van de Liga