De behandeling van Psoriasisartritis (PsA)

De oorzaak van psoriasisartritis is tot dusver niet bekend en dus kan de ziekte tot op heden niet genezen worden. Vroegtijdig ingrijpen is echter essentieel om beschadigingen en misvormingen te voorkomen.

De behandeling steunt op 3 pijlers:

  1. de ontsteking afremmen en stoppen
  2. schade voorkomen en gewrichten beschermen
  3. blijven bewegen.

Om  de ontsteking te stoppen en schade te voorkomen worden medicijnen gebruikt. Kinesitherapie zal helpen om de gewrichten te beschermen en te blijven bewegen.

Bijzonder bij psoriasisartritis is, dat er meestal niet alleen gewrichtsproblemen zijn,  maar vaak ook huidproblemen die wel direct of indirect een invloed kunnen hebben op de keuze van behandeling.

De beste optie is natuurlijk een behandeling die beide in één klap kan doen verbeteren of verdwijnen.

Doch er zijn medicijnen die wel effect kunnen hebben op de huid maar niet op de gewrichten en vice versa. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde behandelingen de klachten kunnen doen toenemen. Zo gaan vitamine A en analogen vaak gepaard met gewrichtsklachten en kunnen bijvoorbeeld ontstekingsremmers bij bepaalde patiënten aanleiding geven tot verergering van de psoriasis. Tenslotte zijn er medicijnen die wel effectief zijn voor de perifere gewrichten maar niet voor de klachten ter hoogte van de wervelzuil en de peesaanhechtingen.

Er zijn verschillende soorten medicijnen die gebruikt worden in de behandeling van psoriasisartritis:

  • Pijnstillers
  • Ontstekingsremmende geneesmiddelen
  • Corticoïden
  • DMARD's (Reumaremmers)
  • Biologicals (antiTNF, anti-IL17, anti-IL12/23)
  • Small molecules (PD4 remmer)